Δικτυακός εκφοβισμός και η “κουλτούρα του ανταγωνισμού”

Έρευνες από την φιλανθρωπική οργάνωση καταπολέμησης του δικτυακού εκφοβισμού “Ditch the Label” υποδεικνύουν ότι τα social media κάνουν τους νέους πιο ανήσυχους.
Το 40% δήλωσε ότι αισθάνεται άσχημα αν οι selfies τους δεν αρέσουν και το 35% δήλωσε ότι η αυτοπεποίθηση τους συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των followers που έχουν.
Το Instagram τονίστηκε ότι έχει γίνει η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται περισσότερο για αρνητικά σχόλια.Επτά τοις εκατό των νέων χρηστών κοινωνικών δικτύων δήλωσαν ότι έχουν εκφοβιστεί στην εφαρμογή,  που ανήκει στο Facebook.
Αυτό σε σύγκριση με ένα ποσοστό 6% για το ίδιο το Facebook,  5% για το Snapchat και  2% για το Twitter και το YouTube.
Ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε “μια κουλτούρα του ανταγωνισμού”.
Το Instagram δήλωσε ότι ενθαρρύνει τους χρήστες να αναφέρουν περιεχόμενο εκφοβισμού.
“Γνωρίζουμε ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται από άλλους ανθρώπους μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και γι ‘αυτό πρόσφατα επενδύσαμε πολύ στη νέα τεχνολογία για να βοηθήσουμε το Instagram να γίνει ασφαλές”, δήλωσε η υπεύθυνος πολιτικής του Instagram, Michelle Napchan.

_96992635_212bba0a-f535-4f42-ab65-62c9e59e2b4f

“Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εκμάθησης μηχανών, τα επιθετικά σχόλια στο Instagram αποκλείονται αυτόματα από το να εμφανίζονται στους λογαριασμούς των χρηστών και δίνουμε στους χρήστες την επιλογή να απενεργοποιήσουν τα σχόλια συνολικά ή να δημιουργήσουν τις δικές τους λίστες απαγορευμένων λέξεων ή emojis”.
Η έρευνα, με περισσότερους από 10.000 νέους ηλικίας 12 έως 20 ετών, δείχνει ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ευρέως διαδεδομένος, καθώς σχεδόν το 70% των νέων αναγνωρίζει ότι εκφοβίζουν κάποιο άλλο άτομο στο διαδίκτυο, και το 17% ισχυρίζεται ότι έχει εκφοβιστεί ηλεκτρονικά.
Ένας στους τρεις δήλωσε ότι ζούν από το φόβο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, με την εξωτερική εμφάνιση να αναφέρεται ως το πιο πιθανό θέμα για κακοποίηση.
Σχεδόν το ήμισυ (47%) δήλωσαν ότι δεν θα συζητήσουν αρνητικά θέματα της  ζωής τους στα social media και ότι πολλοί δείχνουν μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μόνο μια πλευρά του εαυτού τους.
“Υπάρχει μια τάση στους χρήστες να παραφουσκώνουν τις προσωπικότητές τους στο διαδίκτυο και να μην δείχνουν την πραγματικότητα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ditch the Label, Liam Hackett.

Ο κ. Hackett δήλωσε: “Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι”.
“Όχι μόνο το διαδίκτυο επαναπροσδιορίζει το κλίμα εκφοβισμού, αλλά έχει επίσης σαφή αντίκτυπο στην ταυτότητα, τις συμπεριφορές και την προσωπικότητα των νεαρών χρηστών του.”
Κάλεσε τα κοινωνικά δίκτυα να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την παρακολούθηση των σχολίων και να καταστήσουν πιό έγκαιρη την ανταπόκριση σε καταγγελίες που δημοσιεύουν οι χρήστες.
Οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν και από την Άννα Λίνγκφιλντ, την Επίτροπο των παιδιών για της Αγγλίας, που έκανε έκληση  να δημιουργηθεί ένας κυβερνητικός διαμεσολαβητής για να μεσολαβήσει μεταξύ των εταιρειών των κοινωνικών δικτύων και των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ζήτησε επίσης “υποχρεωτικά μαθήματα ψηφιακής ιθαγένειας” στα σχολεία.

 

Πηγή : bbc

Comments

comments

Posted in Social consiousness

About

This is a blog by Blue Bass Records an electronic music record label based in Greece..Here we will be posting music we love,plus music news, music gear and other strange and otherwordly stuff that we like.Stay with us for some cool interesting bits of information.Visit our website www.bluebass.info for more information about who we are and what we do.